Зает vs Продуктивен

Продуктивни ли сте на работа или сте просто заети? Ето 6 разлики между двата типа професионалисти:

      1.  Заетите хора имат много приоритети. Продуктивните хора имат малко.

Никой никога не е твърде зает – ако им е важно, ще намерят време.

Животът е въпрос на приоритети. Ако имате 3 приоритета, имате приоритети. Ако имате 25 приоритета, имате бъркотия.

Принципът на Парето гласи, че 80% от желаните резултати идват от 20% от действията ви. Хенри Форд е натрупал състояние, не като е измислял “по-добри коли”, а в резултат на изграждане на по-добра система за производство на коли.

Заетите хора се опитват да произвеждат по-добри коли. Продуктивните хора развиват по-добри системи за производство на коли.

 

  1. Заетите хора си оставят всички врати отворени. Продуктивните хора затварят врати.

Когато си млад е хубаво да си създаваш възможности. Да искаш да пътуваш, да учиш езици, да изкачваш планини, да идеш в университет. В един момент обаче трябва да се фокусираш. Ако целта ми тази година е да науча испански – ще говоря испански в края на годината. Ако целта ми е да науча испански, да печеля с 30% повече, да посетя 10 страни, да вляза във форма, да си намеря приятел, да отида на всички концерти в България и околността… няма да говоря испански в края на годината.

 

  1. Заетите хора говорят за това, колко са заети. Продуктивните хора си “създават” време за важните неща.

Ако си позволите постоянно да си намирате извинения, ще станете все по-добри в това. Продуктивните хора не използват липсата на време като извинение. Дадено действие или подкрепя техните ценности и мисия, или не. Ако не ги подкрепя, те просто не го правят, дори да имат цялото време на света.

Има една ирландска поговорка: “По-добре да направиш нещо, отколкото нищо.”

Пълна лъжа! Кротувайте си, когато се налага.

 

  1. Заетите хора правят няколко неща едновременно. Продуктивните хора се фокусират.

Знаете ли Помодоро техниката? Тя е брутална, но и много ефективна. Процедурата е следната: Набележете си задача (напр. да напиша този блогпост). Настройте таймер за 20 мин. Работете върху задачата, докато времето не изтече. Всеки път, в който се разсеете (да си проверя мейла, да си взема вода, да отида до тоалетната) и настройвам таймера отново на 20 мин. Колко броя Помодоро може да завършите за 1 ден?

 

  1. Заетите хора отговарят на имейли бързо. Продуктивните хора не бързат.

Имейлите са важно нещо. Проблемът е, че ако отговаряме на всеки мейл веднага, разделяме времето си на малки части, които реално обслужват приоритетите на другите, а не нашите.

Има 3 опции, когато получите имейл: Да отговорите, да го архивирате, да го отложите. Няколко полезни съвета за управление на имейли тук.

 

  1. Заетите хора искат и другите да са заети. Продуктивните хора искат другите да са ефективни.

Заетите мениджъри измерват часове работа. Продуктивните мениджъри измерват резултати. Заетите мениджъри се дразнят, когато видят, че някой изглежда свободен и си почива. Продуктивните мениджъри се стремят да създадат среда, в която служителите изглеждат точно така.

(June 18, 2015 – LifeHack.org)