Събития от ново поколение

Основната движеща сила в ивент индустрията последните години е изживяването, което ни носи самото събитие. Бизнес лидерите наричат тази сила “Икономика на Изживяването”.

Юрай Холуб, лектор на Eventex 2015, споделя няколко концепции, които предизвикват голям интерес при делегатите!

Проектът PechaKucha

Непрестанното усъвършенстване на технологиите оставя своя отпечатък и върху идеите в организирането на събития. Съвременната публика цени всяка минута от времето си, затова и събитията, които организаторите подготвят, трябва да бъдат безупречни. Разбира се, всеки е присъствал на събитие, което в един миг отегчава публиката с безкрайни презентационни слайдове и много, много текст. И точно, защото говорим за технологично развитие и в събитийната индустрия, следващия пример е много подходящ.

Как си представяте да подготвите презентация от 20 слайда, като за всеки слайд имате точно по 20 секунди обяснение? Трудно, невъзможно, физически непосилно и още, и още…. а чували ли сте за проекта PechaKucha?

Това е проект, който дава ново изражение на презентацията, като способ за представяне. Концепцията е разработена от Astrid Klein и Mark Dytham и за първи път е представена в Токио. Реализацията на този проект среща много добър отзвук, най-вече от креативни хора, готови да приемат предизвикателството „20 images x 20 seconds.“

Не след дълго започват да се организират и първите PechaKucha Nights, които представляват съвсем неформални и много забавни срещи, на които се събират хора, обединени от общи идеи, концепции, работни предложения, дори хора, които просто искат да разкажат за последната си почивка в снимки.

Днес проекта PechaKucha се реализира успешно в повече от 700 града по целия свят – в барове, ресторанти, студиа, университети, дори църкви.

Как всъщност работи, може да видите в това видео. Enjoy.

Lunch Clubbing

Напоследък се забелязва тенденция, която организаторите на събития все по- умело имплементират. Идеята е, наред с програмата, предвидена за събитието, да има и елемент на забавление, който да „разчупи“ обстановката и да предразположи аудиторията. Стандартната програма на всяко събитие включва обедна пауза, която може да бъде превърната в един наистина запомнящ се момент, познат още като Lunch Beat.

Първите събития, които се организират в Стокхолм, събират малко хора, но постепенно инициативата започва да придобива популярност и днес Lunch Beat се организира в повече от 55 града по целия свят. Lunch Beat често се преименува и например в Ню Йорк, служителите, които работят за сайта Flavorpill, почти всеки ден организират своето екипно събитие, наречено „Lunch Break“.

Използвайки иновативен подход, организаторите на събития, включват тази идея и в доста по- големи събития. Резултатите – доволна публика, различна емоция и много нови запознанства на дансинга. Ето и нагледно, как се забавляват ентусиастите в Стокхолм по време на обедната им почивка. Time for Lunch Clubbing.

”Тайни” събития

Когато говорим за креативност, организаторите на събития са готови да стигнат далеч, в това да държат публиката в напрежение.

Локациите, които се избират за “тайните събития”, често нямат нищо общо с комфортните зали, на които сме свикнали. Събитията се провеждат в музеи и театри, някои от които затворени преди повече от 60 години, складове, дори халета.

Филмовият проект Cinema Royal, реализиран в Чехия, е събитие точно с такава насоченост.

Филмовите прожекции се случват на изоставени от години локации, като мястото е преобразено така, че да вдъхне живот на филмовата атмосфера. За да се засили “изживяването”, актьорите имат и изпълнения на живо, които включват участие на хората от публиката. Всичко се пази в тайна до последния момент – участниците, получават само инструкции за облеклото си. Те се събират на едно място, след което организаторите ги транспортират до реалната филмова площадка.

А какво “тайно” сме ви подготвили за Eventex 2016, може да видите тук!