Първото нещо рано сутрин – изяж жабата

Първото нещо рано сутрин – изяж жабата
Или как да подчиним времето на личната си ефективност

Брайън Трейси е световноизвестен мотивационен експерт, лектор и автор на множество книги, посветени на мотивацията и личностното израстване. Годишно той консултира над 350 фирми и води семинари с огромен брой участници, а на 19 февруари 2018 г. идва отново в София, за да говори на тема „Maximum Achievement 2.0” .

В началото на 2018-та година споделяме с вас малка част от съветите на Брайън Трейси за лична ефективност и управление на времето. Защо точно сега? Защото началото на годината е перфектният момент за подобрения – умът е настроен на вълна „начало“, а какво по-добро от това да му дадете нещо полезно, с което да започне. Според Брайън Трейси времето е най-ценният ресурс, с който разполагаме, незаменим и невъзвръщаем. Защо? Просто защото всяка работа изисква време. И точно поради тази причина е изключително важно да се научим да извличаме максимума от всяка секунда.

Марк Твен е казал „Първото нещо, което трябва да направиш всяка сутрин, е да изядеш жабата, защото ще знаеш, че това вероятно е най-лошото нещо, което може да ти се случи“ . „Жабата“, за която пише и Брайън Трейси в бестселъра си „Изяж жабата“ , е най-голямата и важна задача – тази, която сте склонни най-много да отлагате, може би защото най-много ви плаши. Управлението на времето е въпрос на дисциплина – най-вече да се научите да започвате веднага и да довършвате всяка „жаба“ до край. Ключът към добрите резултати и повишаване на продуктивността е създаването на навик да изпълните най-важната си задача първа, всеки ден, без да се чудите, замисляте, за да отнеме възможно най-кратко време.

Ето и трите съвета, които дава Брайън Трейси, за това как да управляваме времето си ефективно:

1. Научете се на чувство за спешност
Най-важната мярка за времето е скоростта и съответно, най-ценното умение, което можете да развиете във връзка с управление на времето, е „чувството за спешност“. Това е навикът за бързо темпо, което обаче не е припряно, а се случва, когато възможностите позволяват. Това е есенцията на успеха, защото успешните хора не само работят усилено, но и бързо!

2. Спрете да отлагате
Отлагането не краде само от времето, но и от живота ви. Що се отнася до управление на време, трябва да развиете не само навик за скорост, но и репутация на бърз и надежден човек. Основното правило е малките задачи да се изпълняват незабавно, възможно най-скоро след тяхната поява.

3. Работете „в реално време“
Накратко, когато е възможно, свършете работата си във времето, в което тя се появи. Останете фокусирани и я изпълнете на момента. Тези и много други ценни съвети, свързани с лична и бизнес ефективност и успешен мениджмънт можете да намерите в книгите на Брайън Трейси. За щастие, той ще бъде в България на 19 февруари за изнесе най-известния си семинар „Maximum Achievement 2.0” , в който се фокусира върху овладяване на личния мениджмънт, целеполагане, мотивация и развиване на лидерските умения.

Източник: https://www.briantracy.com/blog/time-management/time-management-tips/