Направихме го!

Не мога да повярвам, че дойде моментът да натисна бутона “Publish” на тази статия… Но щом я публикувах, а вие вече я четете, значи явно е истина! Ние го направихме!!! 🙂

Официално, от средата на месец май, Web and Events премина от офис работа към напълно дистанционен екип! Какво значи това? Чисто и просто, вече нямаме физически офис, а целият ни екип работи дистанционно, откъдето пожелае.

Distributed-team-6

Какво ни доведе до това решение?

Няколко са нещата, които ни смущаваха дълго време – едното е стресът, който причинява офис животът на целия екип. Второто нещо са постоянните разсейващи фактори, които възпират работата и продуктивността на всеки един във фирмата.

Всички сме наясно как преминава класическия работен ден в повечето фирми: Ставане рано. Бързане. Чакане на градски транспорт. Задръстване. Стрес. Пристигане в офиса след няколко часа път… Цигарки, кафенце. Работа, работа, работа. Всеобщо обсъждане на някой клиент. Обяд. Цигарки, кафенце. Следобеден умствен блокаж. Цигарки, кафенце. Работа, работа, работа. Всеобщо обсъждане на нечия драма. Край на работния ден. Бързане! Чакане на градски транспорт! Задръстване! Стрес. Пристигане вкъщи след няколко часа път… Психическо и физическо изтощение. На следващия ден – всичко наново…

Познато ли ви е? На нас ни е до болка познато.

Ето защо решихме, че това вече не само не ни устройва, но е и изключително вредно за здравето и бизнес ни. С една дума – край на този начин на фирмено управление! Преминаваме към работа от вкъщи (или откъдето си искаме)!

Distributed-team-4

Какво целим с преминаването към дистанционен екип?

След претегляне на плюсовете и минусите, везната толкова силно се наклони към плюса, че направо се чудим как все още само ИТ фирмите се осмеляват да къшнат офисите и да сформират изцяло дистанционни екипи. Ето една малка част от положителните страни на работата дистанционно:

1. Увеличаване на продуктивността

Прави ни впечатление, че в офисите работата се измерва във време, прекарано в офиса, а не в резултати. При дистанционната работа, в края на деня, единственото, което може да бъде измерено са резултатите! Ето защо сме убедени, че работата от вкъщи (или откъдето си искаме) ще доведе до по-качествено свършена работа и по-бързи резултати. Също така, този начин на работа ще направи всеки член на екипа по-отговорен и бдителен към собствените си действия и ще го накара добре да се замисли как прекарва работното си време.

2. Баланс между личен и професионален живот или защо такъв вече не е нужен?

Винаги сме се старали да бъдем готини работодатели, упражнявайки хоризонтално управление и давайки максимално свобода на всеки наш служител. Но идеята да ставаш сутрин рано, да отиваш в офиса, където да прекараш 8-10 часа на ден, а след това ти останат само 2-3 часа за личен живот, не ни се вписваше в представата за щастлив професионален и личен живот. Запитахме сме: “Защо трябва да има разделение между “работа” и “личен живот”? Няма ли как да слеем двете в едно, наречено просто “щастлив живот”? Оказа се, че има как! И ние го направихме! Вярваме, че дистанционната работа ще направи всеки член на екипа ни по-щастлив, ще влее професионалния в личния му живот, което ще се отрази положително на продуктивността му и ще увеличи многократно професионалните му резултати.

3. Намаляване на разходите

В началото нямахме ясна представа колко точно разходи ще съкратим, преминавайки от фиксиран офис към дистанционен екип. Мислехме си “Ами, какво толкова? Ще спестим един наем и малко разходи за консумативи…”. Ситуацията се оказа много по-сериозна от “просто” един наем. С това решение, ние съкратихме месечен бюджет от над 2000 лв! И не просто ги спестихме, а ги освободихме за много по-важни и полезни неща, които ще развиват бизнеса ни!

Но не само фирмата съкрати разходи, но и всички ние, спестявайки не малко пари за транспорт, храна и други дребни неща, които дори не забелязваме.

4. По-качествен живот

Още едно от преимуществата на дистанционната работа – тя подобрява драстично качеството на живот. Работейки дистанционно:

  • Всички сме свободни да следваме своя собствен жизнен ритъм.
  • Всеки свободно може да избира къде и как да живее – на село, на морето, в чужбина… Дистанционният екип не познава граници!
  • Всеки може да се погрижи за здравето си като се храни по-качествено и спортува по-често.
  • Всеки има повече свободно време за спорт или друго хоби. При дистанционната работа се печелят няколко часа, които могат да се оползотворят в правене на много по-приятни неща от блъскането в градския транспорт!

5. Бизнес без граници

Тази година е много важна за нас. Освен, че се отказахме от офиса и преминахме към дистанционен екип, ни предстои за първи път да организираме събития извън границите на България! За целта ще увеличим членовете на нашия екип, като вече нямаме ограничения – всеки един жител на планетата Земя може да бъде член на екипа на WE! 🙂
Ако се интересувате, ни пишете на [email protected]

6. С поглед към бъдещето

Още на първия ден от “новия” ни дистанционен живот имах чувството, че съм в бъдещето! Днес, подобно бизнес решение може да е извънредно неестествено и екзотично, но утре това ще е нещо напълно нормално!

Да не говорим за екологичния фактор? Задръствания, замърсяване на въздуха, стрес – може би точно дистанционните екипи ще разрешат част от тези съвременни проблеми. *wink*

Недостатъци?

Само един-единствен – социалният фактор. Да, вече няма да има офис (и офис домашен любимец) и няма и да се срещаме толкова често и да се смеем заедно. Но пък всяка седмица ще прекарваме цял ден заедно, коуърквайки на някое яко място… или защо не в парка? Няколко пъти годишно ще организираме co-working седмица, където ще работим заедно и наваксваме с комуникацията тет-а-тет.

Дистанционен екип – как се прилага на практика?

С помощта на многото създадени за тази цел софтуери, разбира се. В отделна статия ще опишем всички софтуери и инструменти, които използваме за дистанционна работа и мониторинг. Повярвайте ми, предчувствайки накъде вървят нещата, пазарът вече е залят от решения за дистанционни екипи.

Луди или смели?

Признавам си – с Ованес ни трябваше доста време, за да узрее в главите ни идеята за дистанционен екип. В началото ни се стори страхотно, но невъзможно. После възможно, но адски трудно за осъществяване. А накрая просто знаехме, че това е най-правилното решение, което някога сме вземали! Просто, светът се променя, а нас най-много ни е страх да не изпуснем влака за Бъдещето. Ето защо се наредихме сред първите на гарата…

Някои ни нарекоха безотговорни, други ни набедиха за луди, трети прогнозираха скорошната ни фирмена смърт…

Е, ще разочароваме всички тези хора, с най-голямо удоволствие:

  • Не сме безотговорни. Смели сме!
  • Не сме луди. Визионери сме!
  • Нямаме никакво намерение да навредим на фирмата. Ще я направим по-силна, по-модерна и по-глобална от всякога!

Горда и щастлива съм, че имам партньор като Ованес. Знам едно – заедно ли сме, никой не може да ни спре! Горда съм с всеки член на екипа на WE и Weemss! Благодаря Ви, че всички вие толкова възторжено и ентусиазирано приехте идеята ни и още на първия ден бяхте надъхани и продуктивни на максимум! 🙂 Горда съм, че отново сме сред първите (не само в България, но и в целия свят), които хванаха влака и поеха към Бъдещето!

Така че, НОВ СВЯТ, здравей! 🙂

Image: Scott Swigart | Some rights reserved