Клиентско изживяване на световно ниво

Всяко събитие, което организираме, носи собствената си енергия, цел и поука. И помним всяко едно от тях, заради усещането, което ни носи.

Няма как да не споделим няколко думи за едно от най-интересните събития, които случихме през годината – Националната среща на търговските партньори на БНП Париба Лични Финанси.

Компанията е безспорен лидер на пазара на небанково потребителско кредитиране в България, което се дължи не само на многото доволни клиенти, но и на отговорните им партньори.

Специално за срещата поканихме в България един от най-добрите експерти по клиентско изживяване в света – Майк Уитенстийн! Той е работил с над 400 организации в над 25 страни по света, а съветите му се оценяват на 1.5 млрд. долара в добавена стойност. Сред клиентите му са Air Canada, Apple, AT&T, Best Buy, Delta Air Lines, Holiday Inn, IBM, McDonald’s, SAP и др. В рамките на час той сподели с партньорите на компанията съвети, които да подобрят изживяването на клиентите в техните магазини, което е и сигурен начин да повишат продажбите си.

Klientsko-izjivqvane-na-svetovno-nivo-2

Чрез 270-градусова проекция гостите бяха потопени в атмосфера на реална търговска среда и имаха възможност да се докоснат до едно много различно изживяване.

За доброто настроение на вечерта се погрижи една от най-обичаните български певици! Зареждащата и ентусиазираща, Силвия Кацарова изпълни най-големите си хитове на живо, специално за гостите на събитието.

Какво е клиентско изживяване?

“Всичко, което вашият бранд прави за клиентите ви, минус всичко, което бизнес процесите ви им причиняват, и плюс как изживяването, което бизнесът ви предлага, кара клиентите ви да се чувстват.”

Майк Уитенстийн