Как да се държим по време на нетуъркинг събития?

Не е тайна, че най-добрият начин за нетуъркинг е да не го чувствате като “уъркинг”. Опитайте настойчиво да продавате на хората на дадено събитие и ще свършите сам, проверявайки съобщенията на телефона си (които въобще не съществуват).

Няма нищо лошо да приемате събитията, на които присъствате, като парти. Все пак определението в речника за парти е “социално събиране на поканени гости, което най-често включва ядене, пиене и забавление”. На мен си ми звучи като събитие с бизнес коктейл!

Който е казал, че “бизнесът не е нищо лично” е грешал. Доста.

Факт е, че е много по-вероятно да изберете да “правите бизнес” с хора, които харесвате. Отпуснете се, бъдете себе си, не бъдете срамежливи и покажете ентусизма си за нещата, които по принцип ви харесват. Ако харесате някого, шансовете на следващия ден да му пуснете имейл, с който да остановите бизнес контакт, са много големи, дори и ако сте прекарали цялото време на събитието, говорейки за футбол.

“Ако трябва да обяснявате на някого колко сте важен, значи най-вероятно не сте”

Голяма грешка е и когато ви карат да откриете “най-важният човек в стаята” и да установите контакт с него. Ричард Брансън може технически да е “по-важен” от Директор продажби в Хилтън, но да не е човекът, който ще е най-полезен за вас. Трябва да намерите най-важния човек за вашия бизнес.

“Не е важно кого познавате, а кой познава вас.”

В дигиталната ера LinkedIn успешно показа, че силата на мрежата от контакти не се крие само във вашите контакти.

Експертът по нетуъркинг, Анди Лопейта, който ще проведе еднодневно обучение в София на 29 октомври, споделя: “ Изградете силна връзка с хората, с които се разбирате и не се опитвайте да им продавате. Вместо това спечелете доверието им, а те сами ще изберат да ви представят на хората, които познават.”

За да научите повече, запазете своето място за семинара Power Networking тук.