Защо да работиш в малка компания е супер готино

Проучвания показват, че щастието на хората на работното място започва да намалява драстично след като компанията надхвърли 1000 служители. Какво е нещото в малките компании, което ни кара да се чувстваме толкова щастливи?

Има толкова много предприемачи, които основават собствен бизнес, защото животът в големите компании просто не е за всеки. Възможности, които с години сте градили – изчезват бързо. Възнаграждение за усилията Ви – не се случва често. Усещане, че сте ценен в схемата – о, не.

Преди време големите компании имаха предимство, защото предлагаха сигурност и социални придобивки, които малките фирми не можеха да си позволят. Тези стереотипи вече са разбити, тъй като много от малките компании (тези, които са минали ранната фаза в развитието си) предлагат поне толкова добри, че дори и по-добри условия от големите.

Какво казват учените за малките компании?

От скорошни проучвания по темата можем да видим, че има промяна в целите на служителите –  те преминават от “изкачване по корпоративната стълба” към търсенето на работа, която има смисъл за тях и ги допълва. Това означава, че служителите, които са щастливи с работата, която вършат, ще я вършат по-качествено, ще има по-добри резултати, ще са по-склонни в моменти на криза да помагат доброволно и ще са по-гъвкави при настъпване на някаква промяна в средата. Трябва да избираме професията си не водени от страх (да не останем без средства), а от чувство на удовлетворение от това, което правим.

Работата в WE

В организираните от WE събития са ангажирани 5-ма души, като всеки от тях отговаря за основни елементи от предварителното организиране, провеждането и последващата грижа за събитието. Успешният край на всеки от проектите е възможен само при комбинация от усилията на всички в екипа. Тогава имаме не само повод за фирмена гордост, а се радваме на лични победи. Затова след страхотно събитие, задоволството и усмивките са несравними.

Едно от най-хубавите неща на работата в малка компания е, че не само имате възможност за диркетна комуникация с всички нива на мениджмънта, но и решенията се взимат по-бързо и прогресът е видим. Вашата роля в този прогрес се забелязва повече, което е доста стимулиращо. Нямате ограничения от различни отдели и йерархия. Идeите могат да се обсъждат веднага, без да се налага да се правят официални срещи с шефа (петъчните оперативки със сладолед и ягоди са ми любими!).

Да се работи в малка компания е много готино и защото дава възможност да бъдете много неща. Така опасността да Ви стане скучно на работа е доста малка. Трябва да имате комплексни качества, защото ролите в малката компания никога не са статични. Понякога се налага да помагате и в работата на някой от колегите, което поддържа съзнанието Ви активно и подобрява общите Ви способности. В екипа на WE например, миналата година Георги и Силвана си размениха ролите за 2 месеца. Така семинарът “Стартиране на бизнес с нулев бюджет” се подготви от същия екип, но за екипа не беше никак същото. Cool, хм?

От скоро си имаме и ново предизвикателство – член на екипа работи дистанционно от студена Естония. Силвана, нашият Ивент мениджър, е там за почти шест месеца, но това не означава, че ще се измъкне от задълженията си. Благодарение на софтуера за събития (weemss) и добре сработения екип, тя е пълноценна част от работния процес. Повечето компании не биха допуснали свой служител да работи дистанционно за толкова дълъг период. Гъвкавостта в малките фирми обаче позволява именно такъв тип забавни преживявания.

И не забравяйте, че все пак прекарвате по-голямата част от деня си в офиса. Направете така, че да си струва. Have fun! 🙂