7 тенденции в организирането на събития за 2016 (специално адаптирани за българския пазар)

2016 се очертава да бъде една наистина вълнуваща година за организаторите на събития. В световен мащаб ивент индустрията ще продължи и през следващата година да се движи нагоре по линията на растежа. Какво означава това за нас – организаторите?

Като начало, ще постигаме повече с по-малко, ще разполагаме с по-големи маркетингови бюджети, ще се възползваме от технологиите на максимум, за да поддържаме събитията „свежи“.

Независимо дали вие сами организирате събития, или предстои да наемете агенция като WE, е изключително важно да се запознаете с предстоящите тенденции, за да можете да подходите компетентно, информирано и иновативно.

Познаването и следването на най-новите тенденции е чудесно, но не трябва да е самоцел. Ето защо в тази статия ще наблегна само на тези тенденции, които смятам, че ще имат най-голямо влияние върху събитията в България през 2016. В световен мащаб нещата седят по-различно, но е важно да бъдем реалисти и да преценяваме какво е приложимо на местна почва и какво не.

Фокусирала съм се предимно върху тези тенденциите, които ще допринесат най-много за постигането на 2-те основни цели на ивент мениджмънта, а именно:

  1. Да се предостави на гостите незабравимо изживяване.
  2. Да се гарантира възвращаемост на инвестицията (ROI).

1. Изживяването като синоним на събитие

Experience

Напоследък често чувам думата Изживяване вместо събитие. Това не е случайно! Все по-често ние не организираме събитие, а предоставяме преживяване, което влияе върху всички сетива на човек.

Съвременният бизнес напоследък осъзнава силата на въздействието върху хората и то не през екрана, а на живо. Ето защо, все по-често се използват събитията като основна част от маркетинг микса на много компании. Тук не говорим за представяне на продукт или скучна презентация. Тук говорим за незабравимо изживяване, което да обвърже посетителите дългосрочно с бранда, да ги направи негови лоялни посланици, да ги накара да помнят деня дълго… Няма кой друг да се захване с подобна мащабна задача, освен организаторите на събития. И това е страхотна новина за нас. Повече от всякога от нас се изисква да организираме събития, които не само да ангажират, ами направо да запленят публиката, и то не за една сесия или по време на паузите, а през пълния цикъл на събитието – преди, по време и след него.

Звучи страшничко, но в изпълнението на тази задача не сме сами. Добрата новина е, че на наше разположение има много технологични решения, които ни се притичат на помощ – маркетингови платформи, ивент мениджмънт софтуери, мобилни апликейшъни, социалните медии… Те, в комбина с професионален и информиран организатор на събития, гарантират космическо изживяване на гостите, което ще се рее за дълго във вселената.

2. Алтернативни локации

Unusual Venues

Интересно е да се отбележи нарастващото значение на локацията, като част от Изживяването на посетителите. Нуждата от нови, вълнуващи събитийни места е по-голяма от всякога! През 2016 търсенето на нестандартни, интимни, невероятни или откровено казано „луди“ локации ще бъде основен фокус. Изоставен тунел, контейнер, камион или стар вагон? Това са само малка част от локациите, които като професионален организатори ще ни идват все по-често наум. Използването на подобни места определено създава сериозен “Wow” ефект и инжектира гостите с главозамайваща доза „Изживяване“.

Все по-често хората се оплакват, че в България няма хубави или достатъчен брой събитийни локации. Но на мен, като творческа натура, този недостиг ми дава криле. Това е моментът, в който е време да помислим извън кутията и да предложим решение за локация, далеч от праволинейната мисъл. Места, които с малко фантазия, но доста кураж, биха се превърнали в уникално, вълнуващо, космическо място…

3. Измерване на ефекта от събитието (ROI)

ROI

Както вече споменах, все повече компании започнаха да използват събитията като основна брънка на техния маркетинг микс. Това увеличи нуждата от измерване на ефективността на събитието. Какво означава това?

Например…

Вие сте B2B компания. Веднъж годишно организирате уникално събитие за най-големите си клиенти. Бюджетът възлиза на 250 000 лв. Целта ви е да мотивирате клиентите си да предлагат вашия продукт, вместо този на вашите конкуренти.

Как можете да измерите успеха на събитието? Дали инвестицията ще се възвърне под формата на увеличение в продажбите?

Добрата новина е, че според заложените цели има различни работещи методологии за измерване на успеха на едно събитие. Лошата новина е, че много възложители и/или изпълнители се сещат за това, когато събитието е отминало. Така че, ако искате да измерите ефекта на вашето събитие, трябва:

  1. Да поставите ясни цели ПРЕДВАРИТЕЛНО;
  2. Да планирате събитието според зададените цели и съобразно методите на измерване;
  3. Да подсигурите данни, които ще се използват при анализа.

WE работи с няколко методологии за измерване на ефекта от събитията. Предвид мащаба и сложността на темата, няма как да навляза в дълбочина, но ви обещавам обстойна статия по въпроса в бъдеще.

4. Софтуерни решения дебнат отвсякъде

Event management softwares

Технологиите са тук, за да направят живота ни по-лесен. Нито повече, нито по-малко.

Има стотици софтуери, които са създадени, за да автоматизират работата ни като ивент мениджъри и да ни предоставят безценни данни, които да анализираме. Софтуери за управление на регистрации, за продажба на билети, за чекиране на посетителите, за анкетиране и гласуване. Тези, и много други решения, са вече тук и чакат да ви спестят часове труд и да направят всяко следващо ваше събитие много по-успешно от предишното.

Като представител на компания, която е много ЗА използването на софтуери за автоматизация на процесите, мога да кажа, че в България все още има сериозна доза скептицизъм. Трудно се разделя човек с Excel…

Но за щастие се вижда проблясък в тунела. Ние самите разработихме софтуер за управление на регистрации – Weemss. По драстично покачващия се брой потребители от България, смея да твърдя, че през 2016 година все повече организатори ще се обърнат към готови софтуерни решения, за да подобрят и автоматизират процеса си на работа, което ще доведе до много по-качествени събития.

5. Мобилните приложения

Мобилните приложения за събития са в абсолютен възход и това, като че ли, скоро няма да се промени. Много организатори в България започнаха да ценят нуждата от използването на мобилно приложение. Преимуществата на мобилното приложение за събития са безброй…

  • Мобилното приложения ви спестява много пари. Например, вместо да печатате стотици каталози, цялата информация за събитието можете да публикувате в приложението. Да не забравяме и екологичното предимство.
  • Мобилното приложение ви носи пари. То е ново поле за реклама, което можете да предлагате на вашите спонсори.
  • Мобилните приложения приобщават. Те предлагат незаменими възможности да събирате хората и да ги мотивирате да се свързват и комуникират един с друг.
  • Мобилните приложения ви предоставят безценни данни, които може да анализирате.
  • Мобилните приложения допринасят за интерактивността на събитието. Те дават възможност на посетителите активно да участват в събитието, а не просто да са пасивен слушател.

Така че, не пестете средства, ами преминете на следващо ниво! От наш личен опит можем да ви кажем, че използването на мобилни приложения тотално променя и подобрява изживяването на гостите и качеството на събитието.

6. Нови времена дойдоха. Нови формати са нужни!

campfire events

Тази точка ми е любима. Ето защо съм подготвила цяла статия по въпроса. Но като си говорим за тенденции, няма как да не зачеркна поне малко темата. С „две“ думи – Conferences are dead! Или казано на роден език – конференциите умряха. Това е формат, който е на изчезване. На негово място идват много нови събитийни формати, които тотално преобръщат разбирането ни за събитие.

Първо да кажа, че нуждата от нови формати за събития е вследствие на един по висш процес – развитието на един изцяло нов социо-икономически живот, който се зароди в последните години. Ние сме в ерата на така наречената споделената икономика (Sharing economy). За хората, незапознати с термина, ще се опитам да го обясня с 2 актуални примера: Airbnb и Uber.

В основата на споделената икономика е споделянето на услуги и продукти от човек към човек (peer-to-peer).

Влиянието на sharing вълната върху събитийния бранш е факт! Събитията не са това, което бяха. Ако в миналото сме имали едностранен (top-down) поток на комуникация- от лекторa, играещ ролята на учител, към публиката, която е задължена да слуша, то събитията на новото време са фокусирани върху споделянето на опит между самите участниците и активното участие на всеки един от тях в една неформална и алтернативна обстановка.

Зародиха се нови форми за събития, които с пълна сила навлязоха в света на корпоративните и развлекателни мероприятия. Campfire, Fishbowl, Pecha Kucha, Open Space Technology, Unconferences – са само малка част от морето нови формати, които ни връщат назад в нашите корени, когато хората са се събирали около огъня да общуват, танцуват и създават магия около себе си. Така и “модерните” им събратя целят да приобщят хората, да ги мотивират да споделят и да се вдъхновяват един от друг и това за една още по-висша цел – да се образува едно колективно съзнание, което да води света напред.

7. Сигурност

1276431647_53a6198474_z

За съжаление няма как да прескочим факта, че през 2016г. сигурността ще е по-важна от всякога. Локации и организатори и в България трябва да предприемат необходимите мерки, за да осигурят безопасността на всички участници. Хората не трябва да се тревожат за безопасността си, ако искаме наистина да им предложим незабравимо изживяване.

Тази неприятна тенденция ще допринесе най-вероятно до друга, положителна една – увеличаване на нуждата от провеждане на хибридни или изцяло онлайн събития. Това, от своя страна, ще подобри технологиите за провеждане на подобни събития и ще даде възможност на много хора да участват в събития, в които иначе няма да имат възможност.

В заключение

В световен мащаб тенденциите са малко по-различни. Все по-често се говори за тракинг технологии като iBeacon (показване на местоположението на вашите гости в реално време) или RFID (radio frequency identification tags) – интелигенти етикети, които ще позволят чекиране на посетителите без те дори да разберат. Това са малка част от нещата, за които говорят световните организатори. Смятам, обаче, че е твърде рано да се пласират подобни тенденции в българския събитиен бранш. Разбира се, изключение винаги ще правят високо технологичните събития.

Също така, в моя списък липсват някои много важни сегменти от управлението на събития – като кетъринг и сценично оборудване. Сигурна съм, че колегите, които предоставят подобни услуги могат да споделят тенденциите за 2016 за техния сегмент, което ще направи картинката пълна.

Мога да Ви обещая, че WE ще положи всичко необходимо да предложи през 2016 най-актуалните и работещи модели. Същевременно се надявам да видя реализирани впечатляващи проекти и на наши конкуренти, за да можем всички заедно да допринесем върху създаването на една силна събитийна индустрия в България!

Ако се интересувате от тенденции в събитийния бранш, не пропускайте да посетите световното събитие за организатори на събитие – Eventex, което ще се проведе на 16-18 март 2016, в София. Основна тема на събитието ще е „Холистичен подход при организирането на събития“, а лектори са най-големите световни светила в ивент мениджмънта. Форматът ще е нетипичен за България и ще разчупи общоприетите догми.

Надявам се да се видим там!

Пожелавам Ви незабравими събитийни изживявания през 2016!

Снимки:

Oli4.D | Some rights reserved
Atlantiquon | Some rights reserved
~zipporah~ | Some rights reserved
Ville Miettinen | Some rights reserved
glasseyes view | Some rights reserved