5 начина да използвате събитията, за да изстреляте бизнеса си в небесата

В последните няколко статии описах подробно новите формати събития, които навлизат с пълна сила, както и последните тенденции в събитийната индустрия за 2016. Тук, обаче, ще подхвана друга много важна тема, а именно –  на кого са нужни събитията и с каква цел се правят те? Краткият отговор е – събитията са нужни на бизнеса, а целта е ясна – да се развие бизнесът под една или друга форма.

Според последните изследвания инвестирането в събитията (82%) е с по-висок приоритет в списъците на бизнес лидерите от инвестирането в нови технологии (79%) и проучването на нови клиенти (66 %). В същото време CWT Meetings & Events, както и American Express Meetings & Events прогнозират рязък растеж в събитийната индустрия през 2016.

Никога не е имало по-благоприятен период за инвестиране в събития с цел разрастване на бизнеса от сега! Съществуват различни начини да използвате събитията в интерес на вашия бизнес, както и различни методи за измерване на възвръщаемостта на инвестираните в тези начинания пари (ROI).

5 начина да използвате събитията, за да изстреляте бизнеса си в небесата

 

1. Лансирайте продукта си или повишете разпознаваемостта на бранда си чрез “Experiental” събития

Много се изписа и много се изговори за така наречените Събития на Преживяването (“Experiental events”). Хубавото е, че и тук – в България, този формат събития започна да набира популярност. Събитие на Преживяването е идеалният инструмент за „активиране“ на нов бранд или популяризиране на нов продукт. Ключът към успеха на подобно събитие е то да бъде уникално, увлекателно, запомнящо се, незабравимо…

Въпреки че подобни събития, като например Freightliner Infinite Inspiration (виж видеото долу) изискват сериозно финансиране (или да бъдем точни – 60 синхронизирани проектора и 40 000 кв.м. язовирно пространство), има начини да постигнете силен ефект и с много по-малки бюджети. Защото тук не парите са най-важни, а идеята и моментът на изненадата.

Например, за лансирането на третия сезон на Game of Thrones, видео компанията Blinkbox пласира 13 метра дълъг и 3 метра широк динозаварски скелет на плажа в Дорсет, UK (който между другото е известен с динозавърски фосили). Няма защо да споменаваме, че историята става хит в интернет и се разпространява мълниеносно не само на локално, но и на световно ниво.

Измерване на възвръщаемостта на инвестицията (ROI)

Много пренебрегвана тема в България, но изключително важна за всяка фирма, която решава да инвестира пари в промоционални събития. Как можете да измерите възвръщаемостта на парите, които сте инвестирали? Има различни методи за това, но при подобен вид събития, най-важното е медийното покритие. Какъв е медийният обхват? Колко споделяния има в социалните медии? Има ли покритие от традиоцнионите медии? Всички тези данни трябва да се проучат и анализират.

2. Генериране на нови клиенти чрез търговски изложения

Не е нов, но е все така актуален събитиен формат.

Има стотици специализирани търговски изложения и конференции, където можете да представите продукт си. Тези събития често са от съществено значение за конкретния бранш, защото на тях се очертават бъдещите тенденции. Често медийното отразяване на подобни събития е голямо, а участието в тях е въпрос на престиж.


Ако не можете да си позволите грандиозен щанд или спонсориране на подобно събитие, можете да отидете като посетител, за да сверите часовника си, да проучите конкурентите, да се информирате за задаващите се тенденции и да създадете полезни контакти…

Измерване на възвръщаемостта на инвестицията (ROI)

Един от най-простите начини да измерите възвръщаемостта на инвестираните в търговско изложение пари е да анализирате генерираните потенциални клиенти. Колко от тях реално стигат до покупка? Имайте предвид, че често резултатът от търговските изложения се проявява в неочаквана форма.

3. Генериране на продажби чрез лекции и обучения

Друг начин за генериране на нови продажби е чрез използване на вече съществуваща клиентска база. Можете да генерирате нови продажби, като предлагате на своите клиенти, добавена стойност под формата на бизнес лекция, семинар или обучение, свързани с вашата сфера на дейност, както и тази на вашите клиенти.

Един отличен пример за подобно събитие е на Google. На тяхната „Google I/O” конференция събират на едно място програмисти и чрез вдъхновяващи лекции и обучения им представят най-новото от ИТ бранша и от продуктите на Google.

Чухте ли изречението “Ние правим процесът за вас по-лесен, за да разработите приложението си, да ангажирате потребителите си и да печелите с Google.”?

Разбира се, че не е нужно да организирате масивно събитие като Google I/O. Това, което е нужно, е да създадете чувство на общност, да предоставите ценна информация и да вдъхновите присъстващите.

Измерване на възвръщаемостта на инвестицията (ROI)

При подобни случаи най-адекватната мярка за измерване на възвращаемостта на инвестициите е анкетирането по време и след събитието. По резултатите можете да се ориентирате каква част от присъстващите клиенти са направили нова покупка или са продължили договорните си взаимоотношения с вас.

4. Увеличете продуктивността на служителите си чрез обучения

Подобно на горния случай, можете да организирате вдъхновяващи лекции и обучения за собствената си работна сила. Събитието не трябва да бъде конкретно свързано с дейността ви. Може да е просто вдъхновяваща и мотивираща тема. Има отлични лектори по цял свят, чиято професия е да надъхват и вдъхновяват.

Чували ли сте за световноизвестния автор, сериен предприемач и отличен бизнес лектор – Гари Вайнерчук?

Представете си влиянието на думите на Гари върху вашите служители? Как той ще ги вдъхнови и мотивира! Как ще провокира потенциала на всеки един от тях!

Измерване на възвръщаемостта на инвестицията (ROI)

За да се установи ефективен начин за измерване, трябва да сте определили точна цел. какво искате да постигнете с това събитие? Да увеличите ефективността на отдела по продажби? Да подобрите маркетинга? Да изградите по-добра екипност? Да разрешите конфликт? Или просто да увеличите удовлетвореността на служителите си? Едва след като сте наясно с целта, можете да проследите резултата след събитието.

5. Увеличите удовлетвореността на служителите си чрез инсентив-туризъм

Никога не е имало по-добро време за пътуване от сега! С резкия спад в цените на полетите и след навлизането на сайтове като Booking.com и Airbnb, инсентив пътуванията стават все по-популярни и достъпни за фирмите.

Под инсентив туризъм се разбират пътуванията, с които фирмите награждават своите служители за добре свършената работа. Като основната цел е да се мотивират служителите към по-висока производителност. Тези пътувания могат да са съчетание между бизнес и отдих. Често фирмите изпращат служителите си на търговско изложение, което завършва с няколко свободни дни със забавни активности.

Ето пример със служители от Полша. Как ли ще им се отрази този курс по сърф на калифорнийския бряг?

За разлика от другите примери, на инсентив програмата се гледа като награда за минали постижения. Ето защо ROI трябва да се изчисли наобратно –  първо изчислете стойността на едно евентуално бъдещо инсентив пътуване. После поставете таргети на екипа и обявете официално наградата. Накрая наградете служителите, постигнали поставените цели.

Комбинации

Както казахме по-рано, можете да комбинирате инсентив пътувания с търговско изложение, но можете също така да комбинирате събития на преживяването с инсентив пътуване за вашите клиенти. Има безброй възможни комбинации, стига да работите с правилната събитийна агенция, която ще ви даде адекватни решения, според целите, които гоните.

Събитийната индустрия е в разгара на развитието си. Сега е идеалният момент да организирате събитието, което ще изстреля бизнеса ви в небесата…

Снимка: messycupcakes | Some rights reserved