“3-те гащи” vs “4 Ps” в маркетинга

Не знам за вас, но аз намирам знанията, придобити в университетските бизнес специалностите за неприложими на практика. Защо, ще попитате вие?

Първо, да уточня, че съм завършила Социология и Управление в Германия, а после направих едно MBA-че, така че имам известен университетски опит.

Докато бях наивна 20 годишна студентка, дълбоко вярваща, че по-възрастните и по-опитни професори няма как да не са 100% гениални и прави за всичко, сега спокойно мога да кажа, че теориите, проповядвани в университета са вредни за всеки, желаещ да има свой собствен бизнес.

Нека разгледаме световноизвестната маркетинг микс теория, наречена “4 Ps”! Да ме извини нейният създател – мистър … еди кой си (дори няма да го чекна в Гугъл), но тази теория е по-подходяща за извънкласови занимания на ученици между 5-7 клас, отколкото за основна маркетинг теория, изучаваща се от 20-25 годишни нормални (подчертавам – не бавноразвиващи се!) хора.

Какво гласи тя:

1. Трябва да имате продукт (айде бе!)
2. Този продукт трябва да си има цена (въй, уби ма!)
3. Продуктът с цената трябва да се промотира (хммм, на път бях да забравя!)
4. Трябва да му намерите място където да се промотира (аз мисля, че бутка на пазара е чудничко място да се продава софтуер!).

Добре че е мистър Еди Кой Си, иначе не знам докъде щяхме да сме с бизнеса! Фию!

Аз искам да предложа една друга теория. Нарекла съм я гордо ”Теория на 3-те гащи”. Ще питате “Как ти хрумна товаз изключително вдъхновяващо и говорещо само за себе си име?” Отговорът е вери симпъл – теорията си има история и тя започва от един магазин за бельо в Мадрид…

Ходя си аз из Мадрид и си търся га… Айде, нали съм дама, за по-елегантно ще ги нарека “бикини”. Влизам в магазина за бельо Etam и попадам на комплект от 3 броя бикини. И в този момент ме озари невероятно просветление. Тази от маркетинга на Etam са гениални!

Вдъхновена от гащите, ето какво гласи моята теория (в по-сериозен стил, обещавам!).

1. Много по-лесно и оправдано се вдига цената на няколко продукти в комплект, отколкото на единичен продукт.

В ситуацията с гащите: Комплектът от 3 броя гащи струва 12 евро. Много по-трудно и осезаемо е, ако се вдигне цената на 1 брой гащи, отколкото ако се вдигне цената на комплекта от 3 броя.

2. Трудно продаваеми продукти се продават по-успешно с лесно продаваеми.

Почерпено от гащите: В текстилната индустрия има голям брак – разни останали парченца платове, които производителите не знаят какво да ги правят. Е, правите от този брак една бикинка и я продавате в комплект. Дори бикинката да е най-противният цвят (тип миши сиво), като я смесите с чудесните десени на другите 2 гащи (розови с Kitty-та) и voila – продадохте си остатъка от плата в непродаваем цвят.

3. Психологическата страна: Когато хората купуват комплект, остават с чувството, че получават повече.

С гащите: Клиентките си казват “Брей, цели 3 гащи само за 12 евро! Взимам ги!”

4. Усилието да се продадат 3 продукта в комплект не е 3 пъти по-голямо от усилието да се продаде един продукт.

Гащите: Отнема почти толкова време да се продадат 3 броя гащи в комплект, колкото време ще отнеме да се продаде 1 брой.

И така… Сигурна съм, че тези изводи могат да се приложат в повечето бизнеси. Дори и да не са приложими за вас, то има други бизнес постулати, по-стойностни от 4 Ps или други подобни университетски теории.

Бизнесът е там навън с клиентите, а не в аудитоята на университета, така че хвърляйте студентката си книжка, и запретвайте ръкави!

А за тези от вас, които се чудят – да, купих си гащите (пардон – бикините)!