Въглероден диоксид на килограм

Наскоро екипът на Cleantech Bulgaria ни беше на гости. Офисът ни стана обект на изследване на годишния въглероден отпечатък. Самото изследване не отне почти никакво време, нито кой знае какво усилие от наша страна – отговорихме на няколко въпросчета и разгледахме офисната техника от всички възможни ъгли, в търсене на дата на производство. Останалото свършиха гостите ни благодарение на EcotoolKit – един от многото помощници в стремежа им да направят българските офиси /или по-скоро пeрсонала им/ малко по-„зелени“.

Според данните от изследването, общият въглероден отпечатък на скромния ни екип се равнява на не толкова скромните 49 тона. Основната част от тях, около 38 тона, идва от покупки, най-вече на храна и напитки. Проблемно се оказа и звеното транспорт. В ползването на електроенергия обаче сме максимално пестеливи. А що се отнася до офис консумативите, винаги се осланяме на принципа ‘reduce, reuse, recycle’ и това личи и от резултатите.

А защо всъщност се правят тези изследвания?

Въглеродният отпечатък представлява общото количество парникови емисии, които се отделят от даден продукт, организация или дейност. С установяване на размера му се цели повишаване информираността и оптимизиране потреблението на ресурси. Или казано с други думи – помага ни да разберем как можем да намалим разходите си и да пестим пари, като едновременно с това се грижим за природата. Звучи добре, нали? Ако искате и вие да разберете как можете максимално да редуцирате неефективните консуматорски  практики във фирмата или организацията си, потърсете повече информация на cleantech.bg или се присъединете към тазгодишната Green Office Седмица между 4 и 8 юни! А пък ние обещаваме да сме по-пестеливи в покупките си и да започнем да се осланяме повече на местни продукти, чиито път до кухнята в офиса не минава през 3 континента. И се надяваме, че резултатите от следващото изследване, ще бъдат поне с няколко тона по-„леки“. 🙂

About admin

СПРЕТЕ!

Не си тръгвайте преди да станете част от нашата бизнес общност!

- Научете първи за всички обучения по ПРОДАЖБИ, ПРЕГОВОРИ и МАРКЕТИНГ...
- И, разбира се, получете най-добрите цени, специално за Вас!


Вашият имейл няма да бъде споделян никога с трети лица!